Ανακαλύψτε την ιστορία μας

Η ιστορία μας

H ιστορία του ζαχαροπλαστείου Μαξίμ ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη. Ο Κώστας Αντωνιάδης και η αδελφή του Αναστασία Δώριζα, ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου Maxim γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Γάλατα της Κωσταντινούπολης. Όπως όλα τα ελληνόπουλα εκεινης της εποχής πήγαιναν στο σχολείο του Γάλατα που τώρα πια λειτουργεί σαν μουσείο. Μετά το σχολείο, δούλεψαν για κάποια χρόνια στην επιχείρηση του πατέρα τους, που ήταν εισαγωγέας σε χημικά προϊόντα. Μέχρι τότε, κανένας από τους δύο δεν είχε φανταστεί πως θα εξελισσόταν η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. 

Το 1979 η Αναστασία με την οικογένεια της έρχονται να μείνουν στην Αθήνα και έχοντας βασικές γνώσεις απο την μητέρα της από ζαχαροπλαστική και μαγειρική ξεκινάει να εργάζεται πάνω στην νέα για αυτήν τέχνη, για τρια χρόνια. Ως γνωστόν, οι Πολίτες είναι λατρεις του καλού φαγητού και φυσικά των γλυκών! 

Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται και ο Κώστας στην Ελλάδα και μην έχοντας καλή οικονομική κατάσταση μένει με την γυναικα και το παιδί του στην αδελφή του, μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. 

Όλοι μαζί, η Αναστασία με τον άνδρα της Γιάννη και ο Κώστας με τη γυναίκα του Δέσποινα παίρνουν την απόφαση  να στήσουν την επιχείρηση Μαξίμ. Η δουλειά ήταν σκληρή, χωρίς ρεπό, γιορτές και Σαββατοκύριακα. Όλη μέρα εκεί για να βγαίνει το αποτέλεσμα όπως ακριβώς το ήθελαν! Κάποιους μήνες αργότερα ο Κώστας καταφέρνει να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα στην νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται και το ζαχαροπλαστείο. 

Οι πρώτες συνταγές ήταν παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα, χαλκαδάκια (στρογγυλά Πολίτικα κουλουράκια λαδιού), το μυρωδάτο μαστιχωτό τσουρέκι, και φυσικά τα σιροπιαστά. Ο μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και άρωμα φρέσκου βουτύρου, το κανταΐφι με τραγανό φύλλο και φρεσκοτριμμένο καρύδι. Παραδοσιακό κυδώνι φούρνου με κανέλα και γαρύφαλλο που συνδυάζεται εκπληκτικά με καϊμάκι. Συνταγές που δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα κρατώντας την παράδοση και τα έθιμα των Ελλήνων από την Πόλη. 

Καθώς το Μαξίμ άρχιζε να έχει κατακόρυφη ανοδική πορεία, ο Κώστας γνωρίζοντας από το 1965 τον Χάρη Λένα,  μεγάλο Έλληνα ζαχαροπλάστη της Κωνσταντινούπολης, επικοινωνεί μαζί του για να μάθει περισσότερες συνταγές και μυστικά της ζαχαροπλαστικής. Ο Χάρης Λένας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφερε το παγωτό, το espresso και το cappuccino στην Τουρκία το 1943. 

Με πολλά κοινά ενδιαφέροντα αρχίζουν και ταξιδεύουν μαζί σε εκθέσεις ζαχαροπλαστικής σε όλο το κόσμο. Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Μπαχρέιν …. εξελίσσοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής αλλά και την φιλία τους. 

Έτσι, μαθαίνοντας καινούργιες τεχνικές για την Ελλάδα τότε το Μαξίμ, αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται γνωστό με σπεσιαλιτέ κυρίως τα πολίτικα γλυκά και όχι μόνο. Η βιβλιοθήκη στο σπίτι του Κώστα γεμίζει με βιβλία και το μυαλό του με νέες ιδέες και την τέχνη του να γίνεται πάθος!

Με αφοσίωση στην ποιότητα και την παράδοση, ζυμώνουμε και ψήνουμε καθημερινά τα αυθεντικά πολίτικα γλυκά μας που έχουν κερδίσει μια θέση στην καρδιά του κοινού μας.

Κώστας Αντωνιάδης και Αναστασία Δώριζα, ζαχαροπλάστες και συνιδιοκτήτες Μαξίμ